Itzam Zapata (FI)

Oneirology

Hän aloitti opintonsa Mexico Cityn Escuela Superior de Músicassa opettajinaan kitarassa Josefina Robles ja sävellyksessä Jorge Ritter. Hän jatkoi myöhemmin opintojaan Suomessa SibeliusAkatemiassa Lauri Kilpiön johdolla ja suorittaa parhaillaan maisterintutkintoaan. Hän opiskeli myös vaihtoopiskelijana Salzburgin Mozarteumissa Tristan Murailin kanssa.Monet yhtyeet ovat esittäneet hänen teoksiaan, kuten mm. Le Nouvel Ensemble Moderne, Pohjanmaan kamariorkesteri, Uusinta, Avanti!, Orquesta de Camara de Bellas Artes.

Äskettäin hänet palkittiin ensimmäisellä sijalla Frank Robert Abell Young Composer Competition for New Chamber Music:issa teoksestaan “Piñatas, Glitter and Stilettos”. Hän sai myös “Coup de coeur du public” palkinnon teoksellaan “The Poetry of Negation” FORUM2014:ssa ja ”Sonic Landscape” palkinnon toisessa Kansainvälisen kuoroliiton (IFCM) sävellyskilpailussa kuoroteoksellaan “On Desire”. Vuonna 2007 hänen kitarasävellyksensä Luz Detenida valittiin venäläisen kitaristin Nadia Borislovan levytettäväksi ja kustannettavaksi, ja vuonna 2008 hänen kitaraduonsa äänitti levyllisen meksikolaisten säveltäjien nykymusiikkia kokoonpanolle, mukaanlukien oman teoksensa Anaidea. Hänet on kutsuttu lukuisille festivaaleilla Meksikossa, Kuubassa ja Suomessa sekä UNM:iin Malmössä, Gresham Centeriin Lontoossa yhteistyöhön VOCES8:n kanssa, sekä Montrealin FORUM 2014:iin.

Tämä uneen ja unennäkemiseen liittyvä teos jakautuu kolmeen erilaisia tietoisuuden tasoja tai tunnetiloja kuvaavaan osaan.
A: Hereilläolon tila (haaveilu), järkiperäinen, looginen ja järjestynyt, vaikka mieli usein haaveilemalla karkaa mielikuvituksen maailmaan.
B: Unesta heräämäisillään olon hypnopompinen tila, lliittyy siihen osin tiedostettuun tilaan, joka varsinaista heräämistä edeltää. Tässä tilassa tunteelliset ja herkkäuskoisen uneliaat havaintomme yrittävät jäsentää oikean maailman velttoutta.
C: Hypnagoginen tila, liittyy unta edeltävään puolitietoisuuden tilaan. Tässä tilassa järkiperäiset vielä hereilläolevat havaintomme pyrkivät jäsentämään eisuoraviivaisia kuvia ja mielleyhtymiä.

Konsertti 2, keskiviikko 2.9. klo 17.00, Organo, Musiikkitalo

B_ZAPATA