Matthew Whittall (FI)

The wine-dark sea V

Välimeri kasvaa elämää suuremmaksi kysymykseksi perhehistoriassani ja sukujuurissani, niinkin että meri yhdistyy mielessäni etäiseen, vaimentuneeseen varsinaisen kodin tunteeseen. Tämä siitäkin huolimatta, että kuulun vahvasti myös pohjoiseen. Kun tapani mukaan otan luomiseeni vaikutteita pääosin maisemista, matkalla alueelle vuonna 2007 oletin löytäväni esivanhempieni mailta lähteen uusille ideoille.

Vaikka näköalat olivat koukuttavan kauniita, eivät ne silloin liikuttaneet minua syvästi. Se mitä minä – kai pohjoisen ihmisenä vähintäänkin syntyperältäni ja luonteeltani – sain irti tästä ensikohtaamisesta olivat pelkkiä toisintoja vieraasta paikasta, kokemusmaailmaani olennaisesti ”toisesta”: arkkityyppinen ”Äiti Meri” lukemattomine sinisen sävyineen, ominaisella auringonvalollaan ja kukkien ja yrttien tuoksulla ilmassa. (Tähän voisin lisätä tunteen auvoisesta kuhertelukuukauden irtautumisesta.) Viinintumma meri on unenomainen postikortti – kirjoitettu tämän jälkeen muiston jo hälvetessä.

Aiemmat sävellyksen versiot varhaisille tai kansallisten musiikkien soittimille viestivät sellaista nykyisyyttä, joka päällystää syvempää muinaisuutta, perustavanlaatuisesti Vanhan maailman ääntä.
Sopeuttaessani teosta pianolle tajusin yllättäen, miten lähellä materiaali onkaan Uutta maailmaa, ja että ajallisesta ja maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta ei ole mahdollista täysin karistaa juuriaan.

Kanadalaissuomalainen Matthew Whittall on orkesteri-, vokaali-, ja kamarimusiikin säveltäjä. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Luento 1, keskiviikko 2.9. klo 12.00, Pohjoismainen kulttuuripiste
Konsertti 3, torstai 3.9. klo 19.00, Camerata, Musiikkitalo

B_WHITTALL